Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik niet bepaald ’traditioneel’ ben.
Wat de feestdagen betreft, doe ik dan ook niet aan sociale verplichtingen of verwachtingen.
Vindt niet iedereen even tof trouwens, maar tja: life sucks sometimes en je kunt niet iedereen tevreden houden 🙂
Voor mij horen de woorden ‘stress‘ en ‘kerst’ simpelweg niet thuis samen in één zin.
Kerst op mijn manier
Voor deze samenwerking met Jumbo, werd ik gevraagd naar mijn tradities met Kerst én wat voor eten daarbij hoort.
Een traditie die ik er vanaf dit jaar in wil blijven houden, is dat ik ieder jaar beslis om te doen wat op dát moment goed voor mij voelt.
Voorgaande jaren laste ik ook altijd wel één chilldag in met de Kerstdagen, maar dit jaar heb ik behoefte aan twee van zulke dagen.
En eerlijk: ik hoop dat mijn kinderen deze traditie ook gaan overnemen wanneer zij later volwassen zijn. Ik videochat liever met ze vanaf een leuk vakantie-adres (of vanaf hun eigen bank in hun eigen huis), dan dat ze al hun tegenzin bij elkaar moeten rapen omdat ‘Moeders anders maar alleen is met Kerst’.
Aan het eind van de rit, geloof ik er gewoon niet in dat je iemand er een plezier mee doet, om tegen je zin in een verplicht nummertje uit te zingen.
Voor de mensen van wie ik hou, wil ik niets liever dan dat zij happy zijn en hun tijd doorbrengen op de door hen gewenste manier: ook als dit niet mijn manier is.
En van de mensen die echt van mij houden, weet ik dat zij mij dit andersom ook gunnen en mij hierin mijn gang laten gaan.
En zodoende breng ik dit jaar de feestdagen dus met een selectief gezelschap en in joggingbroek + Ugly Xmas Sweater thuis door.
Just the way I like it.
Geen culinaire hoogstandjes dus en geen urenlang gezwoeg in de keuken: ik wil hoogstens een broodje of pizza afbakken en snel een lekker vers soepje opwarmen voor bij de kaasplank, tussen het Netflixen en spelletjes spelen door.
Wanneer ik Jumbo’s enige filiaal in Haarlem (why Jumbo, WHY!?!) bezoek, koop ik mijn persoonlijke favorieten altijd groot in.
Ik vind vooral het assortiment vleesvervangers van Jumbo’s eigen huismerk verrassend, afwisselend én betaalbaar: hier prop ik altijd mijn fietskrat en vriezer vol mee.
Ik kom niet regelmatig in deze buurt van Haarlem, dus áls ik er dan ben, sla ik ook groot in.
De notenburgers, champignonburgers en notenballetjes vind ik het lekkerst: echt een aanrader om eens te proberen als je dit nog niet kent!
En omdat ik het deze Kerst dus supermakkelijk houd, kocht ik op de groente-afdeling ook een ‘Pak Je Gemak’ pakket waar bijna alles in zit om een kerstige soep te maken:
Ik koos voor de ‘Truffel-Pastinaaksoep‘ en het enige wat ik er nog bij moest kopen, was een bakje mini-champignons.
Het recept voor deze soep mag ik delen op mijn blog. En dat is fijn voor jullie, want dan kun je deze heerlijke soep het hele jaar door maken en niet alleen met de feestdagen 😉
Check op Jumbo’s website ook de rubriek voorgerechten voor Kerst voor meer eenvoudige en lekkere recepten om deze Kerst stressvrij te bereiden!
Recept voor Jumbo’s Truffel-Pastinaaksoep
Ingrediënten (4 personen)
- 1 stuk knolselderij
- 1 wortel
- 1 pastinaak
- 40 g sjalotten
- 8 g knoflook
- 4 g laurierblaadjes
- 24 g bleekselderijstengels
- 2 takjes bladpeterselie
- 1 zakje truffelroomsaus
- 1 el olijfolie
- 175 g minichampignons
- 1,5 l water
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
Maak de mini champignons schoon en snijd eventueel de wat grotere champignons in tweeën.
Schil de pastinaak, knolselderij en wortel en snijd deze in blokjes van 1 centimeter.
Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn.
Was de bleekselderij en snijd in stukjes van 1 centimeter.
Verhit een eetlepel olie op matig vuur in een soeppan en fruit hierin de sjalotten, wortel en knoflook gedurende 3 minuten.
Voeg nu de pastinaak en knolselderij toe en bak dit 2 minuten mee.
Voeg 1,5 liter water, de bleekselderij en de laurierblaadjes toe en breng aan de kook.
Leg een deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht en gaar zijn.
Was ondertussen de bladpeterselie en snijd deze in dunne reepjes.
Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer tot deze glad is.
Zelf heb ik de soep overigens gepureerd in een hittebestendige blender.
Voeg nu de mini champignons en de truffelroomsaus toe.
Breng opnieuw aan de kook en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
Doe de bladpeterselie erbij, even doorroeren en de soep is klaar om te serveren.
BONUSTIP!
Het idee van de knapperige broodjes, heb ik ook van Jumbo gepikt 🙂
Op het etiket van het soeppakket stonden namelijk stervormige stukjes brood afgebeeld.
Dit leek me leuk om over te nemen!
Ik gebruikte andere kerstige cookie cutters (een kerstboompje en kerstklok) om vormpjes uit sneetjes brood te steken.
Lekker om een beetje olie en kruiden (of geraspte kaas!) op te drizzelen voordat je het kort roostert in de oven.
Eet smakelijk!