Het recept voor deze andijviequiche met cashewnoten is één van mijn all time lievelingsgerechten en ik maak het dan ook vrij regelmatig.
Ik scheurde het jaren geleden uit een tijdschrift van Sonja Bakker en het is van oorsprong dus ook geschikt voor mensen die op hun gewicht letten.
Dit probeer ik ook regelmatig te doen.
Oké, soms.
Oké, dit lukt vrijwel nooit, maar doet nu even niet ter zake…
Ik geloof alleen niet in light producten.
Ik vind het stom en ik vind vrijwel alles wat ‘light’ is ook minder lekker. Liever laat ik iets weg of vervang ik het met een ander product, maar blegh: light?!
Deze andijvietaart is ‘light’ echter ook lekker. Maar het is natuurlijk nog veel lekkerder wanneer je geen light varianten gebruikt en schijt hebt aan Sonja.
Overigens draag ik Sonja Bakker een warm hart toe hoor, begrijp me niet verkeerd. Ze lijkt mij een heel leuk mens. En ik ben dankbaar voor al haar recepten.
Maar soms dan heb ik dus schijt aan light. En ook een beetje aan Sonja.
Ingrediënten voor Sonja Bakker’s Andijvietaart ( voor 6 personen)
- 5 plakjes hartige taartdeeg
- 650 gram andijvie
- 1 ui
- 125 ml demi crème fraîche
- 4 eieren
- 100 gram geraspte 30+ kaas
- 75 gram cashewnoten (ongezouten)
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- snufjes peper en zout
- Springvorm ø 24 cm
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Laat het taartdeeg ontdooien en bekleed de springvorm ermee, prik gaatjes in de bodem.
Snijd de ui in kleine stukjes en pers de knoflook uit. Bak dit kort in een hapjespan op een matig vuur in een eetlepel olijfolie.
Snijd ondertussen de andijvie, was deze goed en laat deze bij de ui in 5 minuten warm worden.
Laat daarna de andijvie in een vergiet goed uitlekken.
Klop de eieren los in een kom.
Voeg vervolgens de demi crème fraîche, de cashewnoten, 75 gram geraspte kaas, andijvie, zout en peper toe.
Roer het mengsel goed door elkaar en giet dit in de springvorm. Strooi de rest van de geraspte kaas erover heen en laat de taart in circa 25 à 35 minuten gaar worden in de oven.
De SAS (Schijt Aan Sonja) Variant
Ik gebruik dus veel meer geraspte kaas dan Sonja voorschrijft (en liefst ook oude kaas of extra belegen), meer cashewnoten (uiteraard ook gezouten) en gewone crème fraîche i.p.v. light.
Ook ben ik te lui om zelf andijvie te wassen en snijden. Ik koop dan ook gewoon kant en klare fijngesneden andijvie. Overigens heb je dan aan 400 gram genoeg!
Wanneer je wél Sonja’s recept volgt, is de voedingswaarde per portie circa:
Energie: 341 kcal
Eiwit: 17 gram
Koolhydraten: 25 gram
Vet: 19 gram
Verzadigd vet: 7 gram
Vezels: 5 gram
Wat de voedingswaarde per portie van mijn variant is, reken ik liever niet uit. Dat is ook helemaal niet belangrijk als je hebt besloten om echt van een maaltijd te gaan genieten en een SAS-dag hebt!
Foto: SAS andijviequiche met Jamie Oliver’s Paprikasoep.
Mijn favoriete combi, genoeg voor twee dagen eten en altijd een succesnummer bij ons thuis!
Ik maak deze quiche vaak wanneer er mensen blijven eten en serveer het dan meestal met soep en broodjes.
Het is ook vrij machtig en als we geen gasten te eten krijgen, kunnen we er ook makkelijk twee dagen mee doen. Ook een lekker low budget maaltijd dus!
Eet smakelijk en laat me weten wat je ervan vond als je ‘m hebt gemaakt!
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s!
Bewaren
Bewaren