Pandan IJs

vegan pandan ijs

Ik maakte dit geweldige pandan ijs met slechts een paar ingrediënten. Het is mega dummy proof, vegan proof én je hebt zelfs geen ijsmachine nodig! Dit eenvoudige recept wil je opslaan om deze zomer eens te maken, voor gegarandeerde tropische vibes in je achtertuin of op je balkon.

Wat is pandan…?

Pandan extract wordt uit de bladeren van de schroefpalm gehaald. Deze boom groeit in Azië en de bladeren van de palm zijn lang en stug. De geur doet denken aan een mix tussen warme noten en vanille en persoonlijk doet het mij altijd denken aan mijn Indische Oma ❤️

Pandan geeft naast een onmiskenbare geur en smaak ook een fantastische groene knalkleur aan gerechten. Denk bijvoorbeeld aan luchtige chiffon cakes of Kue Lapis. Verse pandan bladeren zijn vaak lastig verkrijgbaar bij een toko, daarnaast bederven ze ook snel en verliezen ze smaak. Ingevroren kun je het blad nog een jaar bewaren, maar een flesje pandan extract is een makkelijker en praktischer vervanger. Je koopt zo’n flesje voor ongeveer één euro bij een toko, hebt maar een klein kneepje/drupje nodig en kunt er dus lekker lang mee doen.

Nieuwsgierig naar pandan? Op mijn site vind je véél recepten met pandan, zoals Pandan Poffertjes, een Kokos-Pandan Kwarktaart, Pandan Wafels en een Pandan Rijstepap.

Zelf pandan ijs maken

Door mijn vele experimenten met kokosmelk en pandan, wist ik al dat dit een goddelijke combinatie zou zijn voor zelfgemaakt roomijs. Het leek me leuk om gewoon een simpel basisrecept te hanteren en het ijs te verdelen in een gewoon bakje (om bolletjes uit te scheppen) én om het ijsmengsel in een siliconen vormpje met een ijsstokje te gieten.

Wat handige tips over zelfgemaakt ijs

IJs dat je zelf maakt is veel harder dan ijs uit de supermarkt. Dit komt doordat er geen toevoegingen in het zelfgemaakte ijs zitten. Haal het ijs ongeveer 20 minuten voor het serveren uit de vriezer, zodat je het goed kunt scheppen.
Als je ijsjes uit vormpjes haalt, maar ze daarna weer wil invriezen, dan kun je ze het beste in een stukje bakpapier rollen.

Ingrediënten voor pandan ijs

Mix alle ingrediënten met een handmixer op de hoogste stand ongeveer 5 minuten door elkaar. Verdeel het mengsel in een bakje voor de diepvries en/of over ijsvormpjes en laat het minimaal 8 uur in de vriezer staan.

pandan ijsjes chocolade kokos mango

Serveertips voor pandan ijs

Serveer je het pandan ijs als bolletjes schepijs? Dan is het lekker om ze te garneren met kleine blokjes verse mango en wat geraspte kokos.

Heb je toffe ijsmallen? Dan is het leuk om deze eerst te bestrooien met wat geraspte kokos, voordat je het pandan-ijsmengsel erin giet. Als je de ijsjes uit de vorm haalt, kun je ze nog dippen in gesmolten, pure, vegan chocolade en weer invriezen.

Zin in nog meer ijs? Check dan ook mijn recept voor Stroop Susu IJsjes!

PIN DIT:

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn website? Maak er dan vooral een foto van, wellicht deel ik ‘m in een volgende blogpost met Fan Mail! Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret