Volgende week begint het EK en ik heb een leuk idee voor je, om eens wat originelers op tafel te zetten dan blokjes kaas en een schaaltje met borrelnootjes. Wat dacht je van… Bitterballen cupcakes met mosterdtoefjes?!?!?!
Ik maakte deze fántastische hartige cupcakes tijdens het WK in 2014 en toen waren ze echt een grote hit bij iedereen die het bij mij thuis heeft geproefd. Na zoveel jaren online werken, vergeet ik zelf ook wel eens wat voor fantastische dingen ik tig jaar geleden al eens heb gemaakt. Deze bitterballen cupcakes van alweer tien jaar terug (!!!!) zijn daar een goed voorbeeld van. Een goed moment dus om deze oude blogpost te updaten en opnieuw te publiceren 🙂 .
Zoete of hartige cupcakes…?
Inmiddels kijken mensen (hopelijk) niet meer vreemd op van hartige cupcakes. Dit was 10 jaar geleden wel anders, want toen kreeg ik aardig wat ‘ieuwl’ en ‘jij bent niet goed bij je hoofd’-reacties op de socials haha! Stiekem vind ik hartige cupcakes ook veel lekkerder dan zoete. Een taartje of zoete cupcake ziet er namelijk altijd fantastisch en uitnodigend uit op bijvoorbeeld een High Tea. Maar na een paar happen heb ik dan eigenlijk wel genoeg gehad. En van hartige hapjes… tja: daar kan ik dan weer wél eindeloos van blijven eten.
Bekijk ook het recept voor hartige Mexicaanse Cupcakes met Avocadocrème >> >>
Wat ook fijn is: in 2024 is het vegetarische en vegan aanbod in de reguliere supermarkten aanzienlijk groter dan in 2014, toen ik nog een flexitariër in plaats van vegetariër was. Deze hartige bitterballen cupcakes kun je dus eenvoudig helemaal vega of vegan maken!
Het recept voor deze bitterballen cupcakes is gebaseerd op een idee uit het boek Rudolph’s Cupcakes. Ik haal echt al zoveel jaren plezier en inspiratie uit de recepten van dit boek! Als je het boek nog niet hebt of kent, is het echt een aanrader om op je cadeau-wensenlijstje te zetten. In dit boek vind je namelijk alle feitjes, weetjes en basiskennis om verrassende cupcakes ‘from scratch’ te maken én om vervolgens eindeloos zelf te combineren met zoete en hartige cupcakes.
Ingrediënten voor 12 Bitterballen Cupcakes
Cupcakes:
– 200 gr bloem
– 1 el bakpoeder (7 gr)
– mespunt versgeraspte nootmuskaat
– 2 el gehakte verse peterselie
– 2 eieren
– 180 ml groentebouillon
– 80 ml gesmolten boter (ik heb dit vervangen door zonnebloemolie)
– 12 bevroren vegan bitterballen
Voor de mosterdcrème:
– 125 gr roomkaas
– 50 gr mosterd
– 1 el mayonaise
– mespunt zout
ERVARINGSTIP!
Serveer de mosterdcrème in aparte schaaltjes! Dit ziet er weliswaar minder leuk uit dan zo’n gezellig toefje op de cupcake, maarrrrrr….. 1) het eet een stuk makkelijker / je knoeit aanzienlijk minder en 2) je kunt de cupcakes dan ook warm serveren. Wanneer je de hartige cupcakes wél met opgespoten toefjes wil maken, dan moeten de cupcakes afgekoeld zijn, omdat anders de mosterdcrème er vanaf smelt.
Bereidingswijze: hartige Bitterballen Cupcakes met mosterdcrème
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zeef de bloem en de bakpoeder boven een kom. Meng met een garde de nootmuskaat en de peterselie erdoor.
Mix in een andere kom de eieren met de bouillon en de zonnebloemolie. Voeg beide mengsels bij elkaar en mix ze, op lage stand, tot een glad beslag.
Mix het beslag vervolgens nog 10 seconden op de hoogste stand. Zet de cupcakevormpjes in de cupcaketray en vul ze voor de helft met het beslag. Druk in het midden een bevroren bitterbal zodat de bitterballen iets bedekt worden door het beslag.
Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar.
Toefjes van mosterdcrème
Laat de cupcakes helemaal afkoelen, voordat je de mosterdtoefjes opspuit. Of serveer de cupcakes warm, met aparte schaaltjes mosterdcrême om in te dippen.
Ga je voor toefjes? Klop dan de roomkaas rustig helemaal luchtig met een bisschophaak (of handmixer). Dit duurt gerust 10 minuten. Voor een extra stevige, wat stijvere crème kun je eventueel nog een zakje Klop Fix van Dr. Oetker toevoegen.
Voeg na een paar minuten kloppen, de mosterd, mayonaise en het zout toe en mix nog even door.
Maak met een spuitzak toefjes op de cupcakes en prik er een Hollands vlaggetje in. Grijp je mis, omdat alle oranje en rood-wit-blauwe merchandise uitverkocht is vanwege het EK? Zoek dan een afbeelding van de Nederlandse vlag op het internet, print deze 12x uit en plak ze op een tandenstoker of afgeknipte satéprikker.
PIN DIT:
Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn website? Maak er dan vooral een foto van, wellicht deel ik ‘m in een volgende blogpost met Fan Mail! Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram.Bewaren
5 reacties
My mind is blown! ‘Onmogelijk’ dacht ik toen ik de titel van deze blogpost las. Maar het is echt waar! Het voelt vast heel erg tegenstrijdig om zo’n ding in je mond te stoppen, maar ik geloof meteen dat hij superlekker is. Ook leuk om hem door je lief te laten testen, als hij om is, dan moet het wel een goed hartig hapje zijn 😉 O en succes op de radio!
Jahahaha, mijn lief zei ook ‘gatver’ toen ik vertelde wat ik ging maken en ‘zonde van de bitterballen’. Maar hij was al om toen hij de geur uit de oven rook 🙂 Sinds ik hartige cupcakes heb ontdekt (paar jaar geleden) ben ik stiekem ook meer fan van deze varianten dan van zoet (sssht….)
Wat een leuk recept! Dat kan alleen maar lekker zijn. Ik wil ze eigenlijk maken in mini cupcakevormpjes. Zou dat lukken? Misschien de bitterbal in stukjes snijden?
Het is ook echt een supergrappig recept en origineel hapje om te serveren!
Ik denk dat mini cupcakes / in stukjes gesneden bitterbal geen succes worden, omdat het dan uitloopt / bal mengt met beslag. En je wil juist een héle bal, met krokant buitenlaagje en de oorspronkelijke vulling ?
Misschien een idee om standaard formaat cupcakes te maken, deze na afkoelen doormidden snijden en leuk te presenteren met een toefje mosterdcrème?
Ze zijn heerlijk! Heb ze een hele tijd geleden al eens gemaakt en nu vielen ze me weer in. Dus voorkerstavond wil ik ze weer maken. Alleen zou ik ze graag warm willen opdienen. Hoe doe ik dat het beste?