Wanneer je regenboogrecepten of unicorn food zegt, dan is het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt: shitloads veel chemische kleurstoffen. Right?
Ik vind het persoonlijk niet erg om wat drupjes kleurstof toe te voegen, om bijvoorbeeld een gave No Bake Rainbow Cake snel en stressvrij in elkaar te flansen. Maar met een beetje extra tijd en aandacht, is het dus heus mogelijk om prachtige regenboogcreaties te maken, zonder kunstmatige kleurstoffen!
I Love Unicorn Food
In december 2017 kwam het bijzondere kookboek ‘I Love Unicorn Food‘ uit.
Hierin staan 32 kleurrijke zoete en hartige recepten, waarbij gebruik is gemaakt van natuurlijke kleurstoffen.
Veel producten die we bijna dagelijks eten, zijn geschikt om kleur af te geven. Om die kleur eruit te halen, kun je de producten laten trekken in kokend water of ze door een gerecht mengen.
Denk bijvoorbeeld aan spinazie, bieten of wortels, maar ook aan specerijen zoals kurkuma of paprikapoeder.
Als je geen tijd of zin hebt om de kleurstof zelf te maken (of een specifieke smaak niet lekker vindt), kun je ook natuurlijke kleurstoffen in poedervorm kopen bij taartdecoratiewinkels, natuurvoedings-of gezondheidswinkels (zoals Ekoplaza of Holland & Barrett) of even speuren op het interwebs.
Nu kom ik meteen met een kritische noot: in het geval van een hartige regenboogtosti, unicorn sushi of de rainbow springrolls (eerste foto in deze blogpost), heb ik persoonlijk geen bezwaar tegen een vleugje kurkuma of een spinazie-achtige nasmaak.
Maar bij sommige zoete recepten uit het boek (zoals bijvoorbeeld regenboogijs), vraag ik me af of gasten (met name kinderen) blij worden van een eventueel aanwezige spinazie-of matchasmaak van het groene ijs.
Maar het idee van zelf kleurstoffen maken en kleurrijke gerechten op tafel toveren, is wel iets dat mij aanspreekt.
Ook wanneer je een regenboogcreatie wilt serveren op een kinderfeestje (en dit doe ik regelmatig, ook wanneer er geen kind jarig is trouwens), dan is het vooruitzicht van minder hard hysterisch rondstuiterende kinderen, een érg fijne gedachte.
Ik vind het een verrassend en origineel kookboek. In principe vind ik alle recepten uit het boek ook vrij toegankelijk voor niet gevorderde keukenprinsessen, al denk ik wel dat het een hoop tijd en gedoe scheelt als je van tevoren zorgt dat je kant en klare natuurlijke kleurstoffen in huis hebt.
Niet iedereen heeft de tijd en zin om zelf een zestal kleurtjes te maken voor een stapel unicorn pannenkoeken of schaal regenboogmaki’s.
Maar als je wel eens flink wilt uitpakken voor een kleutertraktatie of het kerstdiner op school, kun je al deze gerechten dus veilig maken zonder de regels van het traktatieprotocol te overtreden.
Het staat nog op mijn To Do List om een recept uit het boek te maken en delen op mijn blog: wordt vervolgd.
Verder is het boek voorzien van schitterende foto’s en is het ook lekker betaalbaar: een leuk cadeautje dus voor unicorn liefhebbers!
Titel: I Love Unicorn Food
Auteur: Sandra Mahut
Prijs: €9,99
Uitgeverij: Becht
3 reacties
Dat ziet er echt geweldig uit! Ben heel benieuwd hoe het smaakt dus kijk uit naar je volgende blog hierover 🙂
Lijkt mij echt een tof boek! Ik krijg er trek van!
Dat ziet er echt leuk uit!