Vroeger, toen de cupcake trend in Nederland net losbarstte, ging het er bij mij niet in dat hartige cupcakes lekker zouden zijn. De uitstraling van een cupcake is immers mierzoet.
Het eerste waar de meeste mensen bij cupcakes aan zullen denken, zijn waarschijnlijk heftige kleuren, overgoten met een dikke laag chocolade of iets anders zoet.
En toch ben ik van mijn kleurrijke geloof gevallen en… vind ik hartige cupcakes vele malen lekkerder dan hun zoete zusters!
Hartige party snacks doen het ook vaak beter op feestjes en High Tea’s. Ik kan bijvoorbeeld schaamteloos losgaan op een schaal bittergarnituur of een kaasplankje.
Maar na één taartpunt of zoete cupcake heb ik eigenlijk wel voldoende gesnaaid. In tegenstelling tot een kaasplankje….
En zo moet je hartige cupcakes eigenlijk ook beschouwen: als bijzonder gepresenteerd hartig party food. Het idee van ‘een cupcake MOET zoet zijn’ moet je echt he-le-maal loslaten.
In de afgelopen jaren heb ik een aantal verschillende hartige cupcake recepten uitgeprobeerd. Hiervan laat ik er ook een aantal onderaan dit artikel zien.
Vandaag deel ik het recept voor de bij ons thuis erg populaire Mexicaanse Maïscupcakes met avocadocrème.
Ik maakte ze onlangs voor mijn dochter’s eerste verjaardag en van al het party food, waren deze het snelst op.
Goede graadmeter, toch?
Ingrediënten voor 12 Mexicaanse cupcakes
VOOR DE CAKEJES:
- 200 gr bloem
- 1 el bakpoeder (7 gr)
- 50 gr suiker
- 1 el tacokruiden
- 2 eieren
- 180 ml bouillon (kip of groente)
- 80 ml zonnebloemolie
- 150 gr maïskorrels (geblancheerd of uit blik)
- OPTIONEEL: enkele jalapeño pepertjes
VOOR DE AVOCADOCRÈME EN GARNERING:
- 200 gr boter (op kamertemperatuur)
- 100 gr roomkaas (op kamertemperatuur
- 1 rijpe avocado
- sap van een halve limoen
- enkele blaadjes verse koriander
- zout en peper
- 12 kerstomaatjes
- 1 zakje tortillachips
OPMERKINGEN & TIPS VOORAF!
❤ Ik vind toefjes met boter niet lekker.
Daarom heb ik 300 gr roomkaas gebruikt, in plaats van 200 gram boter en 100 gram roomkaas. Persoonlijk vind ik dit minder klef of ‘vettig’ smaken.
❤ Als je geen toefjes maakt, maar de cupcakes alleen met de crème besmeert, dan heb je maar 6 kerstomaatjes nodig in plaats van 12.
Deze snijd je doormidden en leg je bovenop de cakejes. Dan rollen ze er niet af 😉
❤ Als je net als ik geen koriander eet omdat je dit naar zeep vindt smaken, dan kun je dit weglaten of vervangen met peterselie.
Dit staat leuker in de toefjes, maar qua smaak mis ik het niet om iets groens weg te laten.
❤ Koop de allerzachtste avocado die je kunt vinden, anders gaat het mis. True story.
Hoe maak je het?
CAKEJES
Verwarm de oven voor op 180℃.
Zeef de bloem en bakpoeder boven een kom.
Meng met een garde de suiker en de tacokruiden erdoor.
Mix in een andere kom de eieren met de bouillon en de zonnebloemolie.
Voeg beide mengsels bij elkaar en mix ze, op lage stand, tot een glad beslag.
Mix het beslag vervolgens nog 10 seconden op de hoogste stand.
Schep de maïskorrels en eventueel enkele jalapeñopepertjes door het beslag.
Zet de cupcakevormpjes in de cupcaketray en vul ze voor driekwart met het beslag.
Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten klaar.
AVOCADOCRÈME
Doe de zachte boter in de kom van een keukenmachine.
Klop de boter rustig met de bisschophaak luchtig.
Dit duurt minstens 10 minuten.
Gebruik een mixer als je geen keukenmachine hebt.
Roer de roomkaas glad met een spatel.
Schil de avocado en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Prak de stukjes avocado fijn met een vork of pureer ze in een keukenmachine en voeg het limoensap toe.
Snijd de koriander (of peterselie) fijn.
Voeg de roomkaas, de avocadopulp, de fijngesneden koriander en naar smaak zout en peper toe.
Laat het geheel nog even draaien in de mixer.
Schep de avocadocrème in een spuitzak met een kartelmondje en spuit de crème als een rozet op de cupcakes.
Garneer de cupcakes met een kerstomaatje en een nacho.
TIPS!
Als je net als ik geen ultrazachte avocado hebt gekocht (zucht) dan blijven er stukjes avocado in je spuitzak zitten en kun je geen mooie toefjes spuiten.
Mijn BFF Sarah heeft gelukkig kunnen voorkomen dat ik hysterisch alles in de vuilnisbak heb gemikt.
Zij smeerde de crème (die gelukkig nog wel gewoon heel erg lekker was!) met een lepel uit over de cakejes. Ze halveerde de tomaatjes zodat deze beter bleven zitten en tadaa: she saved the day ❤
Nog meer hartige cupcakes!
Om te bewijzen dat ik heus niet helemaal een loser in de keuken ben (een beetje maar), heb ik een oude foto opgeduikeld van een Mexicaans etentje bij ons thuis:
Excuses voor de slechte kwaliteit foto (dit was voor mijn bloggersbestaan) en ik had nacho’s met gesmolten cheddar, enchilada’s, salade en Mexicaanse cupcakes MET toefjes geserveerd 🙂
Zie je, ik KAN het dus heus wel, maar dat het op mijn dochter’s feestje niet lukte was te wijten aan de avocado en niet aan mij.
Het recept voor deze cupcakes, heb ik uit mijn heilige cupcakebijbel ‘Rudolph’s Cupcakes‘:
Titel: Rudolph’s Cupcakes
Auteur: Rudolph van Veen
Prijs: €16,95
In dit boek leer je de basis voor het maken van perfecte cupcakes en slimme variatietips. Vrijwel alle recepten zijn zoet en er is een klein hartig hoofdstuk.
Rudolph bracht als vervolg ook het boek ‘Rudolph’s Hartige Cupcakes‘ uit.
Deze heb ik als fan ook (gesigneerd natuurlijk) in huis, maar….. eerlijk is eerlijk: zijn eerste boek vind ik leuker en meer inspirerend.
Een aantal hartige cupcakes die ik al uit zijn eerste boek heb gemaakt zijn onder andere:
Caprese cupcakes met mozzarella en pesto-roomkaascrème.
Luchtige spinaziecupcakes met geitenkaascrème en pijnboompitten.
Deze heb ik al meerdere malen gemaakt en zijn echt SUPERlekker! Ze doen het op feestjes trouwens vooral goed als mini cupcakes.
Deze Bitterballen Cupcakes maakte ik in 2014 op verzoek van RTV Noord-Holland. Zij waren toen Nederland tegen Chili moest spelen op zoek naar een origineel oranjehapje.
Dit is echt een aanrader om eens te serveren in plaats van die eeuwige schaal bitterballen of kaasblokjes.
Je zal zien dat iedereen van tevoren een wenkbrauw optrekt en vraagt of je gek geworden bent, maar geloof me: het is ver-ruk-ke-lijk!
Je bakt de cupcakes met een bevroren bitterbal in het beslag en echt: deze is gewoon lekker en krokant na het bakken!
Overigens vind ik ‘m warm wel lekkerder dan koud, dus je kunt het beste de toefjes in aparte schaaltjes serveren. Dan smelten ze er niet af 😉
Als laatste afsluiter nog deze oude foto:
Tadaa: een mix van hartige en zoete cupcakes. Kan prima toch?
Mocht je nou nog steeds denken: ‘dit mens is gek….’
Geloof me nou:
Don’t hate it till you’ve tried it!
Maak je een DIY of recept van mijn blog? Deel er dan een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit, tweet het naar @MarisMariaRenne of deel je foto op Instagram met de hashtag #HareMaristeit
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
4 reacties
Oh ze lijken me zo lekker! Vind het beginnen aan creme alleen altijd een beetje eng op de 1 of andere manier. Maar ik ga het toch eens proberen, dit lijkt me zo lekker!
Ze zien er heerlijk uit zeg, leuke foto’s ook!
Dat ziet er zo heerlijk uit en zodra ik een nieuwe oven heb zal ik dit maken 😉
Xoxo
Ik ga ze dus zometeen proberen na te maken. Duim voor me!