“Liefde gaat door de maag” zeggen ze en vandaag is het Valentijnsdag, de perfecte dag om de keuken in te duiken dus! Ik maakte deze ‘duivelse chocoladetaart’ en hij is bijzonder goed in de smaak gevallen. Hij was echt waanzinnig lekker, niet moeilijk om te maken en ik wilde dit recept (en het boek waar ik deze geniale vondst vandaan heb) graag met jullie delen vandaag.
Ingrediënten
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Totale bereidingstijd: 35 minuten
Taart:
- 275 gr bruine basterdsuiker
- 40 gr cacaopoeder
- 250 ml melk
- 100 gr bittere chocolade, fijngehakt
- 125 gr zachte boter
- 2 tl vanille-essence
- 2 eieren, gescheiden
- 175 gr bloem
- 2 tl natriumbicarbonaat
Vulling:
- 250 ml slagroom
- 1 el poedersuiker
- 2 tl vanille-essence
Chocoladeglazuur:
- 50 gr bittere chocolade, fijngehakt
- 30 gr boter
- 1 el poedersuiker
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 160°C.
Vet 2 taartvormen met een doorsnede van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Doe een derde van de basterdsuiker met het cacaopoeder en de melk in een steelpan. Blijf op laag vuur roeren tot de suiker en de cacao zijn opgelost. Neem van het vuur. Voeg de chocolade toe en blijf roeren tot de chocolade is gesmolten. Laat afkoelen.
2. Klop de boter met de resterende basterdsuiker in een kleine kom met de mixer licht en luchtig.
Klop er de vanille-essence, de eierdooiers en het chocolademengsel door. Schep in een grote kom en spatel er het bloemmengsel door.
3. Klop de eiwitten tot ze zachte pieken vormen. Spatel ze door het beslag. Verdeel het beslag over de twee vormen. Bak 35 minuten tot een prikker die er in het midden in wordt gestoken er weer droog uitkomt. Laat 5 minuten in de vorm rusten en stort op een rooster om af te koelen.
4. Doe de chocolade en de boter voor het glazuur in een hittebestendige kom en zet die op een pan zachtjes kokend water. Let op dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer tot het een glad en vloeibaar mengsel is en roer er de gezeefde poedersuiker door.
5. Kop de slagroom met de poedersuiker en de vanille-essence met de mixer stijf. Bestrijk een van de taarten met de slagroom, leg er de tweede taart op en bestrijk die aan de bovenkant en eventueel ook de zijkanten met het chocoladeglazuur.
Omdat het Valentijnsdag is, leek het me wel leuk om een druppeltje roze vloeistof aan de slagroom toe te voegen. Vandaar dat de vulling van de taart op mijn foto’s niet wit is!
BRON RECEPT: Het recept van deze ‘Duivelse Chocoladetaart’ komt uit ‘Het Complete Bak Kookboek‘ dat ik ook regelmatig als naslagwerk gebruik:
Bewaren
Het staat niet alleen boordevol heerlijke recepten, maar ook veel handige bakweetjes en begrippenlijsten. Hebben jullie nog iets lekkers gebakken voor Valentijnsdag?
2 reacties
Dat ziet er echt heerlijk uit! zeg!
Is ‘ie ook! Heb er nu (3 jaar later) wéér zin in ?