Hebben jullie ook wel eens van die situaties dat je een keukendeurtje opentrekt en maar ternauwernood een hoofdwond weet te ontwijken, wanneer er iets uit het overvolle kastje flikkert? Le-vens-ge-vaar-lijk!
Mijn keukenkastjes puilden dus ook uit en ik moest even #afkloppen dat ik geen hersenschudding heb opgelopen door een blikje kidneybonen.
Eenmaal van de schrik bekomen, besloot ik deze bijna-doodervaring om te zetten in iets positiefs.
Alles waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken was (bijna de helft! Ahum…) heb ik weggegooid en de overige producten heb ik in groepjes opgesplitst.
In mijn geval betekent dat veel aangebroken verschillende soorten pasta en rijst en blikken met groenten.
Na het uitsoppen van de keukenkastjes (ja, ik had écht het licht gezien), besloot ik om het nooit meer zó ver te laten komen.
Ik beloofde plechtig dat ik voortaan eerst de voorraad in de keukenkastjes zou checken en op basis daarvan een boodschappenlijstje zou maken.
En zo geschiede.
Omdat het een blikje bonen was dat mij tot dit inzicht heeft gebracht, besloot ik om allereerst een lekker bonengerecht te gaan maken, voordat ik mijn gezin een week lang verschillende soorten pasta zou voorschotelen.
Ik vond online verschillende recepten (met dezelfde basis) van Jamie Oliver voor Chili Con Carne, dat ik dus ook weer een ietsiepietsie heb aangepast. Want ik moest namelijk zowel kidneybonen als zwarte bonen opmaken, vandaar.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 middelgrote uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper (fijngesneden)
- olijfolie
- 2 blikken (à 400 gr) gepelde tomaten
- 1 blik kidneybonen (310 gr)
- 1 blik zwarte bonen (310 gr)
- 500 gr rundergehakt of 500 gr vega fijngehakt
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl djinten
- peper en zout naar smaak
- OPTIONEEL: garneer met verse munt (of koriander, als jij dat wél lust: YUK! smaakt naar zeep….)
- SERVEER MET: rijst of nacho’s
- GOOD TO KNOW: dit gerecht is de volgende dag nóg lekkerder, omdat alle smaken er dan extra goed zijn ingetrokken!
Hoe maak je het?
Laat de bonen uitlekken in een vergiet.
Hak de uien fijn en hak of rasp de knoflook.
Fruit dit met een scheutje olijfolie in een grote hapjespan tot het een beetje glazig is.
Voeg het gehakt toe en rul dit bruin.
Voeg de tomaten en kruiden toe en blijf scheppen en roeren totdat alles goed gemengd is.
Als het te droog wordt, kun je een scheutje water toevoegen.
Voeg de fijngesneden rode peper en bonen toe, schep goed door en laat op een zacht vuur ten minste een half uur pruttelen.
Breng op smaak met peper en zout en serveer met rijst of nacho’s.
Weten jullie precies wat er allemaal in de voorraadkast staat? En zijn jullie keukenkastjes netjes opgeruimd of ook al snel een chaos…?
Laat het weten in een reactie!
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Misschien verover je hiermee een moment of fame met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!
[bctt tweet=”Chili Con Carne met zwarte bonen + kidneybonen, naar een recept van Jamie Oliver!” username=”MarisMariaRenne”]
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Eén reactie
Yummie zo een feestelijke maaltijd voor een heerlijke zonnige lente dag 😉