Ik heb toch zóiets lekkers ontdekt dit jaar! Ook heb ik deze heerlijkheid al zo gruwelijk vaak gemaakt en aangepast tot het helemaal naar mijn zin was 🙂 .
Dit recept is ook nog eens ongelooflijk makkelijk en je hebt geen ingewikkelde ingrediënten nodig. Je kunt het bereiden als een grote plaattaart óf als gezellige borrelhapjes. Leuk om te onthouden voor bijvoorbeeld deze Kerst.
De Groene Bakplaat
Het oorspronkelijke recept voor de plaattaart, komt uit het kookboek ‘De Groene Bakplaat‘. De eerste keer dat ik het maakte was ik meteen enthousiast, alleen miste ik iets. Dat ‘iets’ bleek camembert te zijn. Het origineel wordt namelijk gemaakt met alléén brie. Ook lekker, maar ik vind de combinatie van de zachte en neutrale brie en wortels nét even wat lekkerder met wat plakjes smaakvolle camembert.
Het kookboek is trouwens wel echt een aanrader, mocht je nog een leuk cadeautje zoeken voor op je verlanglijstje. Ik heb er al heel veel inspiratie uitgehaald, zoals bijvoorbeeld deze Gado Gado van de bakplaat. Ook dit recept heb ik getweakt tot het helemaal naar mijn smaak en zin was, maar het boek is erg inspirerend voor makkelijke en lekkere recepten.
Plaattaart met brie, camembert en regenboogwortels
Allereerst: hoe leuk zijn regenboogwortels om te zien!? Mocht je ze nog niet kennen: je koopt een bakje met regenboog wortelmix gewoon bij Albert Heijn.
Wortels zijn één van de weinige groenten die mijn lastig etende dochter graag eet én ze houdt van vrolijke kleurtjes. Je snapt dat ik regelmatig zo’n wortelmix in mijn mandje stop 😉 .
Je kunt een grote plaattaart maken van een lap quiche & taartdeeg of op pizzadeeg. Heb ik ook allemaal geprobeerd in de afgelopen maanden en dit was hartstikke lekker:
Zoals je op bovenstaande foto’s kunt zien, heb ik ook geëxperimenteerd met de toppings. Op de ‘pizzapunten’ had ik wat geraspte kaas toegevoegd en gehakte nootjes. Nou geven de wortels op zichzelf al genoeg crunch, dus zijn de nootjes niet echt nodig, maar wel lekker als je ook een keer gaat variëren met deze ingrediënten. Wel vind ik mijn eigen toevoeging van honing echt een succes: superlekker in combinatie met de pittige camembert en de verse tijm!
Je kunt natuurlijk één grote plaattaart maken en deze in kleine stukjes snijden om te serveren aan je gasten. Maar net zo makkelijk, is om plakjes bladerdeeg doormidden te snijden, deze per stuk te beleggen en op deze manier in de oven af te bakken.
Wat heb je nodig / Ingrediënten
Hoeveelheden naar eigen inzicht en smaak 🙂
- bladerdeeg
- mosterd
- camembert
- brie
- wortels
- tijm
- olijfolie
- honing
- peper
- grof zeezout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Besmeer het deeg met mosterd, laat de randjes vrij.
Snij de brie en camembert in plakjes en verdeel deze afwisselend / om en om over het deeg.
Snij de wortels in dunne plakjes en verdeel deze over de kaasjes.
Strooi er verse tijm, verse peper en een beetje grof zeezout overheen.
Drizzle er tot slot nog een beetje olijfolie en honing over.
Bak het in 30 minuten gaar.
Vers en warm uit de oven vind ik ze het lekkerst, maar ik kan uit ervaring vertellen dat ze de volgende dag koud ook nog lekker zijn. Ook fijn om op een warme zomerdag bijvoorbeeld mee te nemen naar een picknick of dagje strand dus 🙂 .