Toen ik als jonge tiener op kamers ging wonen, kon ik bij wijze van spreken nog geen eitje zelf koken.
Ik werkte een aantal avonden per week in een restaurant, waar ik gelukkig altijd te eten kreeg voordat mijn shift begon. De overige avonden van de week, warmde ik soep uit blik of kant en klare magnetronmaaltijden op.
In die periode heb ik zo ontiegelijk veel Bapaos gegeten, dat ik ze vervolgens jarenlang niet meer kon luchten of zien. Inmiddels kan ik ze wel weer waarderen, maar behoren ze niet tot mijn favoriete Indische snack.
En ja (ik ben de Indo Police even voor 😉 ) ik weet dat de Bapao zijn oorsprong in de Chinese keuken vindt, maar Bapaos zijn op een get together met Indische mensen of in de vitrine van een Indische Toko ook bijna niet meer weg te denken.
In China en Indonesië is het niet gebruikelijk dat je een bapao met chilisaus eet. Maar ik heb naast Indische ook Nederlandse roots en dip mijn bapao net als de gemiddelde Nederlander dan ook graag RIJKELIJK in de chilisaus.
Persoonlijk vind ik de verhouding van het grote broodje met enigszins weinige vulling namelijk best een droge hap (sorry als dit oneerbiedig klinkt) en soppen in chilisaus vind ik dus lekker.
Ik ben al twintig jaar geen tiener meer en tegenwoordig kan ik gelukkig wél koken. Uit zelfbescherming (grijpen naar makkelijke maaltijden) heb ik ook al jaren geen magnetron meer in huis. Toegegeven: soms zou dit wel handig zijn en ik overweeg er toch eentje aan te schaffen.
Vandaag deel ik een slimme tip voor het opwarmen van Bapaos zonder magnetron of stoommandje en wat ik van de No Beef Bapao van de Vegetarische Slager vind.
Deze is nieuw in het vegaschap en hier was ik erg nieuwsgierig naar.
Eerst nog een paar weetjes over Bapaos
- Je spreekt het uit als bah-pau, waarbij de ‘h‘ bijna op een ‘k’ lijkt.
- Een bapao is een gestoomd broodballetje met een kruidige vulling.
Vullingen kunnen variëren van verschillende soorten vlees, tot groenten en zelfs zoetigheid zoals bijvoorbeeld stukjes pinda, kokos en sesam, op smaak gebracht met basterdsuiker. - Mensen zeggen wel eens ‘Broodje Bapao‘. Maar dit is dus niet goed, want je zegt dan eigenlijk ‘Broodje gestoomd broodje’ 🙂
Maar voor dit nummer van The Opposites reken ik het stiekem toch goed, want het bekt lekkerder:
Bapao opwarmen zonder magnetron of stoommandje
Bapaos zijn dus zachte gestoomde broodballetjes en kun je NIET opwarmen in de oven, want dan worden ze hard en droog.
Wanneer je ze in plastic verpakkingen koopt, verwarm je dit inclusief de verpakking 40-60 seconden in de magnetron (een bevroren bapao ongeveer 90 seconden).
Bapaos kun je ook opwarmen in een stoommandje of rijststomer, dit duurt ongeveer 9 minuten (een bevroren bapao ongeveer 13 minuten).
Wanneer je geen magnetron of rijststomer hebt, kun je het ook als volgt doen:
Breng een laagje water in een pan aan de kook.
Hang hier een vergiet of zeef boven en zorg dat dit het water niet raakt.
Haal de bapaos uit de verpakkingen en leg ze in het vergiet.
Leg een deksel op het vergiet zodat de stoom kan circuleren.
Na ongeveer 9-10 minuten (bevroren bapaos 13-15 minuten) kun je smikkelen!
Easy, no?!
Deze tip las ik op de Facebookpagina van Indische Snacks en Hapjes.
Getest: de vegan Bapao No Beef Ketjap van de Vegetarische Slager
WAT IS HET?
Een 100% plantaardige bapao met ‘Beef Ketjap’ smaak.
INGREDIËNTEN
Tarwebloem, 18% soja structuur (water, soja eiwit, gerstemout extract), suiker, ui, 4% ketjap (soja extract, water, suiker, gemodificeerd zetmeel, zout, voedingszuren: kaliumlactaat, citroenzuur, soja eiwit, zetmeel), plantaardige oliën en vetten (sojaolie, zonnebloemolie, deels geharde raapolie), witte kool, bieslook, paprika, tomatenpuree, aroma’s, specerijen, knoflookpoeder, voedingszuur: azijnzuur, gist, gemodificeerd zetmeel, glucosestroop, zout.
WAAR KOOP JE HET?
Je koopt deze bapao voor €1,09 bij de grotere Albert Heijn filialen of HIER online.
WAT VOND IK ERVAN?
Sinds ik de vegetarische Filet Americain van de vegetarische slager heb geproefd, heb ik nooit meer echte Filet Americain gegeten en ben ik meer gaan experimenteren met vleesvervangers.
Inmiddels heb ik verschillende merken vleesvervangers geprobeerd en kan nu wel zeggen dat ik écht een groot fan ben van de Vegetarische Slager. Ik vind het werkelijk bijzonder hoe ongelooflijk écht hun meeste producten smaken, zowel qua smaak, als structuur en bite.
Mijn verwachtingen van deze No Beef Bapao waren dan ook hoog en ik ben gelukkig niet teleurgesteld: ik vind het écht naar rundvlees smaken en proefde geen verschil met ’the real thing’.
Ik vond de vulling zelfs eerlijk gezegd ook veel smakelijker (minder droog) dan ’the real thing’.
Qua bapaovullingen vind ik rundvlees het lekkerst, met groentevulling heb ik persoonlijk niet zoveel.
Dat er nu een vegetarische niet-van-echt-te-onderscheiden-rundvlees-variant is, vind ik echt een positieve ontwikkeling!
Hebben jullie de No Beef Bapao al geproefd?
Wat vonden jullie ervan?
Laat het weten in een reactie!
[bctt tweet=”Getest: No Beef Bapao van @VegaSlager + Tips opwarmen bapao zonder magnetron of stoommandje!” username=”MarisMariaRenne”]
Bewaren
Bewaren
Bewaren
17 reacties
Ik vind deze bapao de lekkerste die ik ooit op heb, inclusief eigengemaakte van de toko. Ze zijn goed gevuld waardoor je minder droge hap deeg hebt.
Ik moet wel een kanttekening plaatsen dat ik nooit varken en rund heb gegeten. Dus de lekkerste in vergelijking met verschillende kip en vega bapao haha.
Haha: ik vind deze dus ook echt het lekkerst! Die vulling moeten ze ook los gaan verkopen 🙂 Bapaos met groentevullingen vind ik niet zo bijzonder.
Echt een van de weinig dingen die ik niet lekker vind! Vele malen geproefd ook in mini vorm in topkeukens maar tis niet mijn ding.
Ga er wel een kopen om aan zoonlief voor teschotelen !
Ga ik straks even halen. Net op mijn boodschappenlijstje gezet.
En en en? Wat vond je ervan?
Ze zijn heerlijk met sambal of chilliesaus ?
Zeer handige tips.
Xoxo
Ik ken ze nog niet maar ben fan van de Vegetarische Slager. De frikandelbroodjes zijn hier favoriet! Dus ik ga deze zeker proberen.
Ik houd niet van frikandelbroodjes, maar ga ze nog wel eens kopen voor Seth om te proberen. Heb je de vega filet americain al geprobeerd? Dat is mijn nieuwste verslaving en heb ik tegenwoordig standaard in huis 🙂
Ja, de filet americain ken ik! De vegetarische paté vind ik nog beter.
Ik lust geen paté en smeerworst (vind ik naar kattenvoer ruiken haha), maar mijn dochter vindt deze van de vegaslager erg lekker!
Ja vegan eten is momenteel heel populair. Ik at zelf tijdens mijn zwangerschap vegetarische filet, even wennen maar smaakte echt prima.
Ohh yeah! In een vergiet, wat briljant! Ik heb geen magnetron en ook geen stoommandje dus dit ga ik snel eens proberen!
Een metalen zeef kan ook! Met een (slap) plastic vergiet wel uitkijken dat het niet smelt (of beschadigd) in de loeihete pan 🙂
een indo zonder stoompan ? foei!
hoe kook je je rijst dan goed droog ??
Hahaha, je klinkt nu net als mijn Oma 🙂 Maakte je er ook een eyeroll bij?
Ik kook rijst gewoon in een pan water en schep na het afgieten regelmatig om.
Wij wonen op dit moment niet groot en hebben weinig opbergruimte in de keuken(-kastjes). Na de vebouwing volgend jaar komt er ongetwijfeld snel een stoompan en nog wat attributen die ik nu wel eens mis 😉
Je geeft aan dat ze in vergiet boven pan uit de verpakking moeten mar hoe moet dat als je ze in een stoomkoker doet, nu weet ik nog niets ?
Hoi Barbara,
Ik denk dat je een uit de verpakking gehaalde Bapao gewoon op het rekje en een stukje bakpapier kunt bereiden.
Wat zegt de gebruiksaanwijzing van je stoomkoker?