Vandaag is Seth jarig en dat vierden we vorig weekend al een klein beetje met zijn familie.
In tegenstelling tot mij, is mijn grote liefde géén zoetekauw (zucht).
Daarom bedacht ik vorig jaar om hem voortaan op zijn verjaardag met een Subway broodje te verrassen, uiteraard met verjaardagskaarsjes.
Zijn familie maak je trouwens ook niet blij met uitbundig gedecoreerde of geglazuurde taarten en zoete cupcakes.
Maar mijn bescheiden mening is: ‘A party without cake, is just a meeting’ dus ik besloot op veilig te spelen en een verse appeltaart te bakken.
Op verzoek van Seth mochten er geen rozijnen in (vindt hij stom) en i.v.m. voedselallergiën bij de verjaardagsvisite mochten er ook geen amandelen in verwerkt worden. Ik ging dus op zoek naar een lekker recept voor een goedgevulde appeltaart zonder extra’s en ik vond er eentje op het lekkerste bakblog van Nederland: Laura’s Bakery!
Zij deelde dit recept van haar Oma in de zomer van 2013 en ik denk dat het ook één van onze favorieten gaat worden.
Ingrediënten voor de Appeltaart van Laura’s Oma
Recept voor 10-12 personen, gebruik een vorm van 24cm doorsnede)
- 200 gram boter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 8 gram vanillesuiker
- snufje zout
- 1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
- 75 gram kristalsuiker
- 3 tl kaneel
- 15 gram paneermeel
Hoe maak je de appeltaart van Laura’s Oma?
Klop het ei los verdeel in twee delen. Het ene deel is voor het deeg, het andere voor het bestrijken.
Meng en kneed boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, half ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel dit in 3 delen.
Ik heb dit eerst met de mixer (met deeghaken) gedaan en vervolgens met de hand goed doorgekneed.
Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Vermeng in een kopje de suiker met het kaneel.
Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Het tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.
Doe de helft van de appels in de vorm en strooi hier 1/3 van het kaneel-suiker mengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen, strooi de rest van het kaneel-suiker mengsel erover.
Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed.
Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het halve ei om de stroken in te smeren.
Zet de taart iets onder het midden van de oven en bak het in 60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin.
Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijderd.
Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is deze taart superlekker. Maar de volgende dag is hij eigenlijk nóg lekkerder, als de smaken lekker zijn doorgetrokken.
Zoals je op mijn foto’s ziet, heb ik twee appeltaarten gebakken.
Tijdens het bij elkaar sprokkelen van de bakspullen, bedacht ik me dat ik mijn springvorm van 24 cm doorsnede onlangs had weggegooid…. Daarom heb ik twee kleinere gemaakt en dit ging ook prima!
De kaarsjes, bordjes en vorkjes op de foto zijn van RICE.
De vlaggenprikkers maakte ik van satéprikkers en een mini vlaggenlijn van Flying Tiger, maar je kunt ook heel eenvoudig zelf een taarttopper met vlaggetjes maken van masking tape!
Meer inspiratie? Morgenochtend verschijnt er een artikel op het blog met stylingtips en ideeën voor een vrolijk gedekte party tafel!
[bctt tweet=”Recept voor de allerlekkerste appeltaart!”]
Maak je een recept of DIY van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de HASHTAG #HareMaristeit of tag @hare_maristeit IN je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂
❤ Met dank aan Laura Kieft, voor het heerlijke recept en het mogen gebruiken van haar how to foto’s in dit artikel!
Bewaren
3 reacties
Dit lijkt me een heerlijke taart! ik hou namelijk ook niet zo van amandelspijs en rozijnen in appeltaart.
Mmmmmm heerlijk.
Weet je dat ik vroeger zo het deeg op at?
Dat doe ik nog steeds! Het is altijd ‘vechten’ met mijn zoon om de laatste restjes deeg 😉