Sinds vorig jaar staat ‘écht Indisch leren koken‘ op mijn To Do lijstje. Alleen vind ik het bereiden van een uitgebreide Indische rijsttafel nog een grote uitdaging om goed te organiseren.
Zie ook: Makan Makan Meltdown
Daarom oefen ik graag regelmatig met kleine Indische bijgerechten die ik dan lekker simpel met een portie rijst en groenten als hoofdmaaltijd kan serveren. Dit is aanzienlijk minder werk en daardoor leer ik hoe ik een Indisch recept meer ‘eigen’ kan maken.
Wanneer ik het dan aandurf om meerdere gerechten voor een groep mensen te bereiden, heb ik alles al eens geprobeerd. Ik kan dan alles al ruim van tevoren voorbereiden en kom niet voor verrassingen te staan.
Dit kipgerecht is niet zo bewerkelijk en voor vegetariërs ook prima te bereiden met plantaardige kipstukjes.
Je hoeft niet zoals bij veel andere Indische gerechten een uur in de weer met het snijden van pepers en fijnmalen of pureren van boemboes.
Deze mosterdkip hoef je maar zo’n 15 minuten te bakken en kan dus al lekker snel op tafel staan. Je moet de kipfilet of vega kipstukjes alleen wel minimaal een half uur van tevoren even marineren. Een ideaal Indisch recept voor beginners dus!
FOTO: Rechts op het bord zie je de mosterdkip, bereid met plantaardige kipstukjes.
Lees HIER meer over vegetarisch en/of vegan proof Indisch koken.
Ingrediënten voor Indische Mosterdkip
4 personen (bijgerecht)
- 500 gr kipfilet of 500 gr plantaardige kipstukjes
- 2 el ketjap manis
- klontje boter
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 3 el fijne mosterd
- 1 el sambal oelek
- sap van 1 citroen
- suiker naar smaak
Extra nodig: wadjan
LET OP!
Deze hoeveelheden zijn voldoende om voor circa 4-5 personen als bijgerecht te serveren.
Wij aten het als hoofdgerecht en het was ruim voldoende voor 3 volwassen personen.
Hoe maak je het?
Marineer de kipfilet circa 30 minuten met ketjap en een beetje zout en versgemalen peper.
Verhit boter in een wadjan en bak de kip rondom goudbruin.
Snijd de kipfilet in reepjes.
Gebruik je plantaardige kipstukjes? Deze kun je zo, hoppetee in de pan gooien 🙂
Pel en snipper de uien.
Pel en snijd de knoflook fijn.
Bak de uien en knoflook 3 minuten in de boter waarin de kip is gebakken en meng de mosterd en sambal erdoor.
Voeg de kipreepjes, het citroensap en een scheutje water toe en meng goed door elkaar.
Laat het geheel op laag vuur in 5-10 minuten gaar worden en breng eventueel op smaak met suiker.
Selamat makan!
BRON: Het recept voor deze eenvoudig te bereiden mosterdkip komt uit het boek ‘Zoals alleen Oma dat kan‘.
In oktober 2015 schreef ik een erg enthousiast review over dit boek van 24 Kitchen kok Danny Jansen:
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Misschien verover je hiermee een moment of fame met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!
Bewaren
Bewaren
Bewaren
7 reacties
Dit ziet er heerlijk uit!
Het recept bewaar ik.
Xoxo
Selamat Makan alvast! En van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Een dag te laat, maar niet minder gemeend 😉 XOXO
Hartelijk dank 😉
Dat geeft niets het blijft leuk……
Xoxo
Klinkt erg lekker!
Ziet er smakelijk goed uit. Man deze Turk moet nog steeeeeds een keer Indisch koken, ben zelf heel benieuwd hoe dit dan smaakt 😉
Nou de Balinese eieren waren een succes ?Ga snel dit recept ook uit proberen!
Ben je al eens bij de lachende Javaan wezen eten in Haarlem? Wij laatst heerlijk!!!
mm dat lijkt me heerlijk ! Ik ga dit recept zeker proberen !